Direct naar: de Slimme Meter Monitor of Slimme Meter Simulator.
Besparen = meten
Alles pleit voor energiebesparing: de klimaatontwikkeling en de energieprijs.
Besparen begint met meten wat je precies gebruikt. Dat kan heel goed als je een ‘Slimme Meter’ in de meterkast hebt hangen. Als je daar een monitor c.q. logger op aan sluit, krijg je gedetailleerd inzicht in je gebruik. Je kunt vervolgens gericht besparen. Zulke uitleesapparaatjes zijn inmiddels overal te koop, maar zelf maken is natuurlijk leuker!
Maar als je zoiets gaat ontwikkelen, heb je ook wat hulpmiddelen nodig. Zo heb ik een Slimme Meter Simulator gebouwd die – de naam zegt het al – een Slimme Meter natuurgetrouw nabootst, zowel de elektrische als de logische interface. Met zo’n simulator kun je eindeloos experimenteren zonder dat je schakeling aan de meterkast gekoppeld hoeft te worden.
Hoe werkt het – op hoofdlijnen
Wat is een Slimme meter?
De ‘Slimme meter’ is in principe een apparaat dat het elektriciteitsverbruik (en evt. teruglevering) meet. Hij geeft de tellerstanden regelmatig door aan de netbeheerder. Dat gebeurt via een ingebouwde GSM-module. Afhankelijk van de frequentie waarmee die standen worden doorgeseind, kun je op de website van je leverancier al een aardig beeld krijgen van je verbruik, in elk geval per dag.
Hij heet ‘Slim’ omdat hij een stuk meer kan dan de klassieke draaischijfmeters die alleen maar een mechanisch tellerwerk in beweging konden zetten. De Slimme meter heeft een berg elektronica aan boord, kan onderscheid maken tussen stroomconsumptie en teruglevering en kan zoals gezegd de tellerstanden zelf doorgeven aan de stroomleverancier. En hij kan zijn gegevens delen met de buitenwereld, dat is de bestaansgrond van dit project.
Electriciteit EN Gas
Wanneer de meterkast zowel een Slimme Meter als een moderne gasmeter bevat, dan zijn deze twee gekoppeld. Dat gebeurt draadloos. De gasmeter stuurt regelmatig (ongeveer elke 5 minuten) zijn meterstanden door naar de Slimme Meter en die slaat deze gegevens op. Ik neem aan dat ook het gasverbruik via GSM wordt doorgespeeld naar de gasleverancier.
Ik vraag me nog wel af hoelang zo’n gasmeter blijft werken: er zit geen externe voeding aan dus de interne elektronica moet gevoed worden uit een batterij. En die zal toch een keer vervangen moeten worden, neem ik aan. Bij mij is dat nog niet aan de orde geweest.
Hoe kun je hem uitlezen?
Een Slimme meter is uitgerust met een zogenaamde ‘P1-poort’. Dat is feitelijk een RJ12 (6-polig) connector die periodiek of op verzoek een ‘Telegram’ uitspuugt met daarin allerlei nuttige informatie zoals het actuele verbruik, de huidige netspanning (voor elk van de drie fases), tellerstanden, de actuele tijd (actueel dankzij GSM), een indicatie van hoog of laag tarief etc.
Deze data wordt verpakt in een ‘Telegram’ en als seriële data aangeboden op 1 van de pinnen van de P1-poort. Dit is een standaard UART-signaal op TTL-niveau. Dus geen RS232! Je kunt dit signaal direct verwerken met een seriële ingang van een microcontroller.
Het telegram heeft een wat minder gangbare opbouw, maar daar is wel uit te komen als je de specs en een paar voorbeelden goed bestudeert.
Verder lezen
Dit project is onderverdeeld in de volgende pagina’s:
- De officiële specificaties (DSMR) van de P1-poort.
- Een beschrijving van mijn Slimme Meter Monitor (hardware + software).
- Een beschrijving van mijn Slimme Meter Simulator.